Szerelem papírrepülőn / Kinszki Imre Budapestje, egy torzón maradt életmű története

Kinszki Imre jóval több volt, mint amatőr fényképész, ma kora egyik kiemelkedő tehetségű művészeként tartjuk számon. Fényképei, amelyeket a tízéves Judit mentett meg a gettóban, ma a modern fotóművészet remekműveit közé tartoznak. A háború derékba törte Imre még csak bimbódzó művészi karrierjét.

A Kinszki család a felső középosztályhoz tartozott és magasan iskolázott volt –  a zsidó hagyományokat szinte egyáltalán nem tartották. A Gárdonyi család – Judit édesanyja és családja – az alsó középosztályhoz tartozott, és a neológ irányzatot követték. Amikor Kinszki Imre bejelentette otthon, hogy feleségül akarja venni Gárdonyi Ilonát, a családja azonnal kirúgatta a lányt az állásából, de Imre mégis elvette őt. Imrének és Ilonának két gyermeke született, Gábor 1926-ban, Judit pedig 1934-ben. Időközben Kinszki Imre a kor egyik legmeghatározóbb fényképészévé nőtte ki magát. A család története az egyik legmeghatóbb példája annak, hogyan változik meg gyökeresen egy középosztálybeli zsidó család élete akár néhány év alatt is. Judit és édesanyja a gettóban élték túl a holokausztot. Gábort és Imrét elhurcolták és meggyilkolták.

Várostörténeti sétánkon Kinszki Imre képein keresztül nézzük meg a Budapest legszebb részeit, miközben a család nem mindennapi történetével is megismerkedünk.

Találkozó helyszíne: Budapest, Ferenciek tere (a templom előtt)
Séta időtartalma: 120 perc
Ár: 3500 Ft