Szakácskönyv a túlélésért

Kolozsvári rakott káposzta, diós stangli, krumpli fánk, mogyorós habcsók, tüdőshurka, karfiol palacsinta tésztában, rostonsült borjuhús, kocsonya, narancs rúd, Gerbaud szelet, hamis velő tojással, töltött libanyak….egykor közismert ételfinomságok. A sztárszakácsok főzősműsoraiban, a recepteskönyvek széles palettáján, és a mostanában oly divatos gasztrobloggerek által írt honlapok szinte mindegyikében fellelhetők e receptek modernebb, átdolgozott változatai. Első olvasatra az ételek fajtái a második világháborút megelőző korszak polgári konyhájának világát idézik, mégis van bennük valami egészen rendkívüli és hátborzongató. A szakácskönyvet ugyanis az egykori lichtenwörti koncentrációs tábor női barakkjának, öt Budapestről deportált foglya írta a halál torkában, flekktífusztól, bolháktól és tetvektől szenvedve, az éhségtől csontsoványra fogyva. A receptek 62 év múlva egy véletlen folytán kerültek elő. 2007-ben egy Károly körúti bérház második emeletén flódnit sütöttek éppen, amikor a süteményes recepteskönyvből kis elsárgult papírdarabok hullottak ki a földre. A megfakult papírdarabok a holokauszt borzalmas örökségét rejtették. 149 emlékezetből, pár milliméteres grafitceruza hegyével, majd később egy széndarabbal, viszontagságos körülmények közt kékszínű lelevelező lapra írt ételrecept került elő, amelynek története most kerül először a nyilvánosság elé.
A nagy sikerű könyv és színházi darab után, különleges városi sétán ismerhetjük meg a rendkívüli szakácskönyv írójának történetét. Hédi néni személyes élettörténetén és az ételreceptek sajátos perspektívájából ismerhetjük meg a budapesti zsidóság 20. századi történetét. A séta különlegessége, hogy láthatóak lesznek az eredeti koncentrációs táborban írt receptek is.

Időpont: 2018-04-21 10:00
Találkozó helyszíne: Budapest, Károly körút 14, 1052
Séta időtartalma: 90 perc
Ár: 3500 Ft

Jelentkezés a sétára