Rólam

Dr. Czingel Szilvia vagyok kulturális antropológus-muzeológus, coach. Tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytattam, itt szereztem meg diplomámat és később doktori fokozatomat is. 2006-óta a Centropa csapatával dolgozom, ahol főbb feladataim közé tartozik az interjúk kezelése, a Cafe Centropa program szervezése és a tanárképző szemináriumok koordinálása.

Szakácskönyv a túlélésért című könyvemben olvasható a különös történet arról az öt zsidó nőről, akik 1944-ben a lichtenwörthi lágerben raboskodtak, de képzeletben a családi tűzhely melegénél álltak és főztek. Egyikük gondosan feljegyezte a recepteket és ezekre a különleges dokumentumokra bukkantam rá mikor Endreiné Weisz Hedvignél készítettem interjút. A könyvem alapján színházi előadás is készült.

 

Dr. Czingel Szilvia,Budapesti séták,walking coaching
Dr. Czingel Szilvia, Budapesti séták, walking coaching

 

Budapesti séták és Dr. Czingel Szilvia

Budapest eredetileg egy kelta település volt, története egészen a keltákig nyúlik vissza. A rómaiak Pannónia provincia székhelyeként létrehozták Aquincumot, a Danubius folyó partján. A kilencedik század folyamán érkeztek meg a magyar törzsek a területre.

A tatárjárás a tizenharmadik században teljesen elpusztította a területet, a török hódoltság után a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században tudott újra fejlődni.

Budát, Pestet és Óbudát 1873-ban egyesítették, létrejött Budapest, majd Bécs mellett fővárosa lett az Osztrák – Magyar Monarchiának. Ebben az időben építették a város leghíresebb épületeit és ebben az időben vált világvárossá.

Budapesten a kultúrtörténeti séták során a felkereshető helyszínek számát szinte össze sem lehet számolni, Budapesten immár ötödik éve tartok várostörténeti sétákat, számos izgalmas témában. Budapest nem csak építészetileg izgalmas város, hanem a múltja is tele van különleges történetekkel. Séta témáimban a fókusz az egyediségen van, igyekszem Budapest egykori „intimebb” arcát megmutatni.

Walking coaching és Dr. Czingel Szilvia

A walking coaching Nyugat Európában közismert kifejezés, ha pontosan szeretnénk visszaadni magyar nyelven a jelentését, a séta közbeni coachingra kell gondolnunk. Amikor sétálunk számos dolgot elrendezünk és rendbe teszünk a fejünkben kavargó problémák között. Egy coach segítségével megerősítve ez a folyamat sokkal hatásosabb lehet.

Budapesti séták során tapasztaltam, hogy a séta közben megnyílnak az emberek, megosztják saját történeteiket, dilemmákat fogalmaznak meg, aktuális élethelyzetükkel reflektálnak. A tematikus sétáimon kívül ezért egyéni fejlesztésű séta és múzeumi coachinggal segítem mindazokat, akik éppen nehéz élethelyzetben vannak, megtorpanni látszanak és nem tudják merre menjenek tovább.